FAQ

De Transactie

Aan- en verkoop

1. Hoe kan ik gebruikte software van License4Sale kopen?

Na uw bestelling in de webshop zorgen wij ervoor dat u zo spoedig mogelijk alle noodzakelijke leveringsdocumenten en de installatiemedia (indien gewenst) krijgt toegestuurd. Na betaling van de factuur bent u –net als bij de aanschaf van een regulier product- eigenaar van de software licentie. Direct contact opnemen.

2. Hoe gaat de transactie in zijn werk?

Nadat u de factuur betaald hebt, ontvangt u van ons de software indien dit zo tijdens de bestelling door u is opgegeven. Dit kan op verschillende manieren, maar indien u zelf toegang hebt tot een downloadcenter van een leverancier (bij Microsoft VLSC), krijgt u van ons de relevante codes (in geval van Microsoft de KMS of MAK code). Deze kunt u gebruiken om zelf een image te bouwen of op een andere wijze te distribueren. Mocht u geen toegang hebben tot een download center zoals Microsoft VLSC, kunnen wij u de software leveren.

3. In welke taal wordt de software geleverd?

In geval van Volume licenties kan dit in vrijwel iedere taal, dus ook Nederlands. Voor Open licenties op schijf geldt de beschikbare taal; dit zal veelal Nederlands zijn.

4. Wat is de herkomst van de licenties?

De licenties zijn afkomstig van veelal Nederlandse of Europese bedrijven, die licenties teveel hebben door inkrimping/reorganisaties of die over zijn gegaan naar de laatste versies. Ook koopt License4Sale licenties van failliete bedrijven. License4Sale garandeert dat de herkomst van de licenties het EU gebied is.

Het gebruik

1. Waarom zou ik gebruikte licenties kopen?

Bij een inventarisatie van uw licentiepositie kan blijken dat u licenties te kort komt. Nieuw kopen is dan de eerste mogelijkheid waar uw partners mee zullen komen. Dit is echter ook de duurste mogelijkheid. Als u geen behoefte heeft aan de nieuwste versies, kunt u er ook voor te kiezen om licenties te kopen voor de software versie die u in gebruik heeft. Koopt u bij License4Sale gebruikte licenties, bijvoorbeeld Office 2010 dan bespaart u veel geld ten opzichte van nieuwe licenties.

2. Is er een risico verbonden aan gebruikte licenties?

Nee. Gebruikte licenties zijn even goed als nieuwe licenties. Ook het aanschafproces kent geen risico’s. De jurisprudentie is duidelijk en License4Sale verstaat haar vak. Wij zorgen ervoor dat de verkoop/aankoop netjes en volgens de regels verloopt.

3. Ik ben erachter gekomen dat mijn bedrijf niet compliant is met Microsoft door eigen onderzoek of door een audit. Kan ik een tweedehands licentie aankopen om het probleem te verhelpen?

Ja. Bedrijven mogen wettelijk tweedehands licenties kopen om een incompliance situatie op te heffen bijvoorbeeld na een audit. In dit soort gevallen is het aan te raden om tweedehands licenties aan te schaffen. Immers, bij Microsoft kunt u alleen de laatste (duurdere) versies aanschaffen, terwijl de incompliance veelal over oudere versies gaat. Onnodig te zeggen dat softwareleveranciers u deze mogelijkheid niet aanbieden of vermelden.  Software bedrijven geven vaak aan dat het verboden is, maar laat u niet misleiden: de wetgeving en jurisprudentie is duidelijk en ook softwareleveranciers dienen zich hieraan te houden.

4. Kan ik gebruikte software kopen als ik al een Select of Enterprise overeenkomst heb met Microsoft, rechtstreeks of via een (Large Account) Reseller?

Ja, dit is mogelijk. U dient wel in uw eigen administratie goed de herkomst van de software te registreren. Implementatie van Software Asset Management (incl. tooling) kan hier zeker bij helpen. License4Sale biedt professioneel advies op dit gebied. Neem contact op via deze link.

5. Ik wil graag een eerdere versie van een product kopen zoals Office  2007, omdat ik nog geen reden heb om over te stappen naar een nieuwe(re) versie. Hoelang zal Microsoft deze producten blijven ondersteunen?

U kunt deze informatie vinden op de websites van Microsoft

6. Kunnen de licenties gebruikt worden in alle branches?

Ja, de door License4Sale geleverde licenties kunnen in alle branches worden gebruikt.

Juridische zaken

Sinds juli 2012 is het toegestaan om de gebruiksrechten van een licentie over te dragen aan een nieuwe eigenaar. In juli 2012 werd namelijk een historische besluit genomen door het Europees Hof van Justitie in een zaak tussen Oracle tegen Usedsoft . De zaak diende om de wettigheid van de secundaire softwarelicenties markten te toetsen in overeenstemming met de Europese Software Richtlijn 2009/24/EC.

Zie ook http://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf?doclang=NL&text=&pageIndex=0&docid=124564&cid=78190. Het Bondsgerechtshof in Duitsland heeft de uitspraak op 30 januari 2014 nogmaals bevestigd en verduidelijkt.

In juridische termen betreft het uitputting van het distributierecht ten aanzien van een kopie van een computerprogramma wanneer die kopie via een download op internet voor gebruik zonder beperking in de tijd ter beschikking wordt gesteld. Op voorwaarde dat de eerste verkrijger van het computerprogramma zijn kopie onbruikbaar heeft gemaakt, kan de koper van een gebruikte softwarelicentie een kopie downloaden en dus gebruiken. Uiteraard rekening houdend met de beperking van het reproductierecht ten aanzien van gebruik voor het beoogde doel.
Praktisch gezien komt het dan vooral neer op eeuwigdurende licenties, die tweedehands verkocht kunnen worden. Verder is de uitspraak ook van toepassing op gedownloade software en geldt dus niet alleen voor software die op schijf of USB-stick staat. De op deze manier aangeschafte software mag dus worden verhandeld.

 

Meer weten?

Ver-ICT-NL-logo Lees wat de Branchevereniging van ICT-bedrijven in Nederland hierover zegt:

http://www.nederlandict.nl/?id=12209

 

 

http://www.minbuza.nl/ecer/hof-van-justitie/nieuwe-hofzaken-inclusief-verwijzingsuitspraak/2011/zaaknummer-101-200/c-128-11-usedsoft.html

 

VEEL GESTELDE VRAGEN

1. Kunnen tweedehands licenties gekocht worden buiten Europa?

De huidige jurisprudentie betreft het EU gebied. License4Sale levert dan ook alleen licenties die (aantoonbaar) oorspronkelijk gekocht zijn in het EU-gebied.

2. Is het legaal om tweedehands licenties te gebruiken?

Ja, zie ook Juridische Zaken. License4Sale levert de tweedehands licenties conform de EU richtlijnen uit 2012 en 2009. Daarbij legt License4Sale per transactie een dossier aan, zodat de herkomst van de software altijd traceerbaar is.

3. Kan alle software worden doorverkocht?

Nee, het geldt met name voor eeuwigdurende licenties, waarbij het niet uitmaakt hoe de software is aangeschaft, dus op schijf of via een download center. Zowel Microsoft Open licenties als Volume licenties voldoen hieraan. OEM licenties niet.

4. Is het mogelijk om een deel van de aangeschafte Volume licenties te verkopen?

Het is toegestaan om een deel van de aangeschafte Volume licenties te verkopen. Zie ook Transacties.

5. Hoe kan ik er zeker van zijn dat de licenties die ik aanschaf echt zijn en dat de overdracht 100% legaal is in de ogen van de software fabrikant?

Naast de factuur en leveringsdocumenten, zorgt License4Sale ervoor dat de oorspronkelijke aankoopbewijzen van de oorspronkelijke eigenaar, het bewijs van niet-gebruik door de oorspronkelijke eigenaar en evt. noodzakelijke codes bij een notaris in Escrow worden gegeven. Deze Escrow overeenkomst is onderdeel van de leveringsdocumenten van License4Sale. Op deze manier is de transactie conform de EU richtlijnen.

Overige zaken

1. Levert u licenties van andere softwarefabrikanten, dan Microsoft?

Ja. Neemt u hiervoor contact met ons op. Veelal hebben wij de mogelijkheid om andere software producten (zoals Oracle, SAP en Adobe) te leveren. Direct contact opnemen.

2. Is het slim om software te kopen via Marktplaats?

Op sites als Marktplaats zijn verschillende soorten bedrijven actief, sommigen betrouwbaar, maar ook soms onbetrouwbaar. Zorg ervoor dat u goed weet met welk bedrijf u in zee gaat. Een controle bij de Kamer van Koophandel is een goede eerste start. Let daarnaast op de prijs. Soms wordt een licentie Microsoft Office Professional Plus van de laatste versie aangeboden voor slechts €30,-. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn dan is dit ook vaak zo. Laat u niet verleiden tot de schijnzekerheid van dit soort aanbiedingen. Het lijkt goedkoop maar uiteindelijk heeft u er niets aan als u niet kunt aantonen dat de licentie geldig is. Hiervoor is het van belang dat de audit-trail gewaarborgd is. Met andere woorden, is bekend wie eigenaar zijn geweest van de licentie vanaf de eerste verkoop door de leverancier, tot de laatste eindgebruiker.

Meer weten?

Wij beantwoorden graag uw vragen. Gebruik hiervoor ons Contactformulier of bel direct op nummer 038 845 8387.